Hammaskorut ja koristeet hammasproteesiin

    

Erikoishammasteknikko Teppo Kariluoto. EHT Malmi, yhteystiedot.

Puh.  09 385 9897

 

HUOM! En kiinnitä hammaskoruja asiakkaan omiin hampaisiin!
Hammaskorujen kiinnitys omiin hampaisiin kuuluu hammaslääkärin tai suuhygienistin toimialaan.

Uuteen tai vanhaan hammasproteesiin voi kiinnittää hammaskorun tai vaikka useampia.
Klassinen hampaiston koriste on ollut yksittäinen kultahammas. Lämpimän keltainen kultahammas laitetaan usein kulmahampaan takana olevaan hampaaseen, josta se hymyillessä hieman vilahtaa. 

Lähinnä vain mielikuvitus on rajana kun ajatellaan minkälaisia koristeita on mahdollista valmistaa. Olen valmistanut yksilöllisiä koristeita, kiinnittänyt useita hammaskoruja yhteen proteesihampaaseen ja valanut kullasta kokonaisia etuhampaita.


1,5mm. Teppdent-hammaskoru hammasproteesissa

Useimmiten hampaiston koriste on hyvin hillitty ja pienimuotoinen yksityiskohta.

 

Hammaskorun kiinnitys hammasproteesiin

Toisin kuin omaan hampaaseen, proteesihampaaseen kiinnitettävälle hammaskorulle on mahdollista tehdä todella vahva, vuosikausia kestävä kiinnitys.
Muotoilen ja istutan mikroskoopin alla proteesihampaan pinnan korun pohjan muodolle sopivaksi. Käsittelen proteesihampaan sekä hammaskorun pohjan (AlOx-hiekkapuhallus + Metal primer) jotta saan muodostettua mahdollisimman hyvän tarttuvuuden kiinnityssementille. Hammaskorun mahdollisimman vahva kiinnitys proteesiin ei onnistu minuuteissa, joten proteesin tarvitsee jäädä minulle hammaslaboratorioon muutamaksi tunniksi.
Hammaskorun kiinnitys proteesiin 60€ (potilaan oma hammaskoru, Esim. koruliikkeestä ostettu)

Saan tarvittaessa tilattua hammastarvikeliikkeestä (Plandent) laadukkaan hammaskorun (mm. 24K kullasta ja Wesseltonin SI-timanteilla,  timantti- tai briljanttihionnalla).

Jos valmismalleista ei löydy sopivaa, voin tehdä sellaisen, ns. yksilöllisen Custom-hammaskorun. Tällaisen yksilöllisen hammaskorun valmistuskustannus riippuu käytetystä työajasta ja materiaalista, usein hinta alkaa muutamasta satasesta.

 

Teppdent-hammaskoru

Teppdent-hammaskoru on pieni siro, kestävä ja turvallinen hammaskoru.
Valmistan käsityönä suuhun tarkoitetuista hammasteknisistä biometalleista (ns. valko- ja keltakulta tai CoCr) pienen pyöreän korun joka pysyy takuuvarmasti hammasproteesin hampaassa. 

Kuvissa on halkaisijaltaan 1-2 mm. Teppdent-hammaskoruja hammasproteeseissa.

1mm. Teppdent-hammaskoru

Teppdent-hammaskorun kiinnitys on vuorenvarma. Koska suurin osa (n.80%) korusta on upotettu ja sementoitu hampaan värisellä muovilla proteesihampaan sisälle, siksi se ei siitä kotikonstein, tapaturmaisesti eikä syömällä tule irtoamaan.


Kuvassa 1,5mm. Teppdent-hammaskoru

Verrattaen yksinkertaisen valmistustekniikan ansiosta Teppdent-hammaskoru on kohtuuhintainen n.150-200€ Hintaan sisältyy kaikki: Hammaskorumateriaalin-, kokoluokan- sekä sijainnin suunnittelu, kiinnitys sekä takuu kiinnityksen kestävyydelle.


2mm. Teppdent-hammaskoru

Teppdent-hammaskorun upottaminen proteesihampaan sisälle ei onnistu minuuteissa, joten proteesi on jätettävä minulle muutamaksi tunniksi hammaslaboratorioon.

Vaikka Teppdent-hammaskorun kiinnitys hammasproteesissa on pysyvä, koru on kuitenkin mahdollista poistaa asiantuntevalla hammasteknikolla. Korun irrotuksen jälkeen poistokuoppa täytyy täyttää ko. hampaan värisellä muovilla tai proteesihammas vaihtaa uuteen. Poistokustannus on noin muutamasta kympistä, sataan euroon.

 

 

EHT Teppo Kariluoto
(Erikoishammasteknikko / Denturist / Clinical Dental Technician, CDT)
Kaupparaitti 13, Ylä-Malmin tori, 00700 Helsinki

Puh.  09 385 9897